cars

Uzay Temalı 10 Gerilim Filmi

1960’lı yıllarda başlayıp 2000’li yıllara kadar altın çağını yaşayan bilim kurgu, biz sinemaseverlere özgün yapıtlar sundu. Stanley Kubrick tarafından çekilen 2000: A Space Odyssey ile zirve yapan bilim kurgu türü; Star Wars, Blade Runner filmleri ile içinde korku, aksiyon öğelerinin de barınabileceğini göstermiş oldu. Matrix, Avatar son yıllarda Inception, Gravity ve Interstellar gibi filmler karşımıza çıktı. Bilim kurgunun da kendi içinde birçok farklı türü bulunmakta. Şüphesiz ki izleyiciler tarafından merakla izlenen ve farklı bir tür olan uzay temalı filmler bilim kurgunun en önemli kolu. Konusu uzay, uzaya seyahat, uzaylı istilaları ve uzay boşluğunda geçen filmler bu türde oldukça yer buldu. Biz ise alanı biraz daha daraltarak gerilimin, dramın ve korkunun yüksek dozda işlendiği filmleri derlemeye çalıştık.

 1. Signs /2002

Eşini 6 ay önce kaybetmesinin ardından zor günler geçiren Graham Hess, inancını kaybetmiş eski bir rahiptir. Kardeşi ve çocukları ile birlikte bir çiftlik evinde yaşarlar. Tüm aile sıradan hayatlara sahipken tarlalarında ortaya çıkan kocaman işaretlerden sonra hayatları değişecektir. Kısa bir süre sonra bu işaretlerin yalnızca kendi tarlalarında olmadığını anlayacaklardır. Bu garip işaretler Graham ve ailesinin hayatını sonsuza dek değiştirecektir. Bu dünyadan olmayan varlıklar kapılarına kadar dayanmıştır.

2. The Astronaut’s Wife /1999

Astronot Spencer ile öğretmen karısı Jillian’ın mutlu bir evlilikleri vardır. Spencer’in uzaydaki görevi esnasında bir patlama olur ve Dünya ile iletişimi 2 dakikalığına kesilir. Daha sonra kurtularak dünyaya getirilen Spencer eski sağlığına kavuşur. Kısa bir süre sonra Jillian ikiz çocuklarına hamile kalır. Her ikisi de çok mutludurlar. Fakat daha sonra Jillian’ın gördüğü kabuslar kocasının Spencer olmadığı düşüncesine kapılmasına neden olur. Bu düşünceler Jillian’ı çıldırma eşiğine kadar getirir. O 120 saniye hayatlarını sonsuza kadar değiştirir.

3. Fire in the Sky /1993

Fire in the Sky Uzay Filmleri FikriSinema
Gerçek hikayelerden sinemaya uyarlanan yapıtlarda belki de konu itibari ile en ilgi çekici ve ürkütücü hikaye Arizona’lı Trawis Walton’ın 5 Kasım 1975 günü uzaylılar tarafından kaçırılıp 5 gün boyunca tutulmasıdır. Yaşadığı yerden 19 km uzaklıkta bir telefon kulübesinde bulunan Walton’ın başına gelenler gerçek miydi? Gerçek hikayelerden uyarlanan filmleri sevenler kesinlikle kaçırmamalı.

4. They Live /1988

They Live Uzay Filmleri FikriSinema
Aksiyon, korku ve gerilimin harmanladığı harika bir John Carpenter fillmi. Hayatını sürdürebilmek için Los Angeles’a gelen John Nada bir inşaatta çalışmaya başlar. Orada tanıştığı arkadaşı onu yaşadığı mahalleye götürür. Şans eseri uzaylıların dünyayı ele geçirme planına şahit olur. Tüm dünya uzaylılar tarafından istila edilmiştir. Gizlice örgütlenmiş bu harekete katılan Nada, özel yapım güneş gözlükleri ile bu varlıkların gerçek yüzünü görebilmektedir.

5. The Abyss /1989

The Abyss Uzay Filmleri FikriSinema
1989 yılında James Cameron tarafından yazılıp yönetilen ve 1990 yılında en iyi görsel efekt ödülünü almış orijinal bir yapıt. Amerikan nükleer denizaltısı soğuk savaş sırasında düşman saldırısı sonucu deniz tabanına oturur. Amerikan donanması özel tim ve yüksek teknoloji ile donatılmış araştırma denizaltısını bu olayı araştırmak için yollar. Elde ettikleri tespitler ise oldukça ürperticidir. Kaza’nın sebebinin dünya dışı varlıklar olduğu fikrine kapılırlar.

6. The Faculty /1999

The Faculty Uzay Filmleri FikriSinema
Harrington Lisesi’nde garip olaylar yaşanmaya başlar. Öğretmenler aniden sanki bedenleri başka birileri tarafından ele geçirilmiş gibi davranmaya başlarlar. Hocalarının uzaylı olduğundan şüphelenen gençler daha sonra gerçeği anlarlar. Harrington lisesi kötü uzaylılar tarafından istila edilmiştir. Bu tuhaf durum öğrencilere de yansır.

7. The Fourth Kind /2009

Film Title: The Fourth Kind
Alaska’da 50 yıldır çözülemeyen bir sır vardır. İnsanlar hiçbir iz bırakmadan kaybolmaktadırlar. Daha önce araştırılmalar yapılsa da insanların nasıl kaybolduğu gizemi hala çözülememiştir. Garip intihar ve kaybolma vakalarının ardında kimler vardır? Değişik anlatım tekniğiyle izleyicileri etkileyen film türünün en önemli filmlerinden.

8. Sphere /1998

Sphere Uzay Filmleri FikriSinema
Pasifik Okyanusu’nun derinliklerinde esrarengiz bir gemi keşfedilir. Bir grup araştırmacı bu tuhaf geminin sırrını çözmek için okyanusun 1000 feet derinliğine inerler. Araştırmacılar geminin içinde büyük bir küre ile karşılaşırlar. Tanımlanamayan bir obje olarak nitelendirilen bu gizemli kürenin içinde ”Amerika -2048” yazmaktadır. Geminin zaman içinde yolculuk yaptığına inanmaya başlayan ekip bu gizemi çözmeye çalışırken kendi paranoyalarıyla yüzleşmeye başlarlar.

9. Knowing /2009

Knowing Uzay Filmleri FikriSinema
Yeni eğitim yılının başında çocuklara bir ödev verilir. Hayallerindeki geleceği çizecekleri resimlerde tanımlamaları istenir. Çizilen resimler bir kapsülün içine yerleştirilecek ve 50 yıl boyunca saklanacaktır. 1959 sonbaharında kapsüller saklanır. Aradan 50 yıl geçer ve bir grup öğrenci bu kapsülleri inceler. Caleb Koestler adlı öğrenci rakamların bulunduğu kapsülü alır. Bu kağıttaki rakamların aslında geçen elli yıl boyunca yaşanılan felaketlerin tarihlerini gösterdiğini Koestler’in profesör olan babası keşfedecektir.

10. The Invasion /2007

The Invasion Uzay Filmleri FikriSinema
Patriot adlı uzay mekiği parçalanır ve kalıntıları ABD’nin üzerine yağmur gibi yağmasına neden olur. Yetkililer durumu hemen kontrol altına almaya çalışsalar da farklı hikayeler duyulmaya başlanır. Uzayın soğuğuna ve atmosferin sıcağına dayanıklı bu maddeye temas edenler ilk değişenler olacaktır.


Paylaş: Google Plus

Yazar: Orçun Turan

    Blogger Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder